Vaccinare animale de companie
ShapeVaccinarea

Vaccinarea animalelor de companie este o componenta esentiala a ingrijirii preventive pentru sanatatea si bunastarea acestora. Procesul de vaccinare contribuie la prevenirea bolilor infectioase si asigura o viata mai lunga si mai sanatoasa pentru animalele de companie. Vaccinarea nu numai ca protejeaza animalele impotriva unor boli periculoase, dar are si un impact semnificativ asupra sanatatii publice, reducand riscul de transmitere a unor agenti patogeni de la animale la oameni.

Animalele de companie, cum ar fi cainii si pisicile, sunt expuse la diferite boli care pot fi grave sau chiar fatale. Vaccinurile pentru animalele de companie sunt create pentru a oferi imunitate impotriva unor astfel de boli si pentru a preveni raspandirea acestora. Iata cateva informatii importante despre vaccinarea animalelor de companie:

Importanta Vaccinarii:

Vaccinurile ajuta sistemul imunitar al animalelor sa recunoasca si sa lupte impotriva agentilor patogeni specifici. Ele joaca un rol crucial In prevenirea bolilor contagioase, cum ar fi parvovirusul la caini, rinotraheita virala la pisici si alte infectii virale si bacteriene.

Programul de Vaccinare:

Veterinarii dezvolta un program personalizat de vaccinare in functie de specie, rasa, stil de viata si mediul in care traieste animalul de companie. De obicei, vaccinarile de baza includ protectia impotriva rabiei, parvovirusului, leptospirozei si a altor boli comune.

Vaccinurile de Rutina:

Rabia este unul dintre cei mai importanti vaccini pentru animalele de companie si este adesea obligatoriu in multe jurisdictii. Alte vaccinuri de rutina includ cele pentru distemper, parvovirus, hepatita si leptospiroza la caini, si calicivirus, herpesvirus si leucemia felina la pisici.

Efectele Secundare Posibile:

In general, vaccinurile sunt sigure si bine tolerate, dar pot aparea reactii adverse minore, precum o usoara letargie sau sensibilitate la locul injectarii. Aceste efecte secundare sunt temporare si rareori grave.

Rolul Veterinarului:

Veterinarul juca un rol esential in procesul de vaccinare. El sau ea evalueaza starea de sanatate a animalului de companie, ofera informatii despre riscuri si beneficii si dezvolta un program de vaccinare personalizat.

Responsabilitatea Stapanului:

Stapanii animalelor de companie au o responsabilitate cruciala in asigurarea ca vaccinarile sunt efectuate la timp. Programul de vaccinare trebuie sa fie actualizat periodic in functie de schimbarile in starea de sanatate, varsta si stilul de viata al animalului.

ShapeProgramul de vaccinare
Vaccinarea la caini

  • la varsta de 6 saptamani se face prima vaccinare cu un vaccin monovalent impotriva parvovirozei
  • la varsta de 8 saptamani se face a doua vaccinare, efectuata cu un vaccin bivalent, impotriva urmatoarelor boli: parvoviroza, distemper
  • la varsta de 10 saptamani se face a treia vaccinare, efectuata cu un  vaccin  tetravalent sau pentavalent, impotriva urmatoarelor boli:

parvoviroza, distemper, hepatita infectioasa, leptospiroza, parainfluenta, rabia.

  • la varsta de 12 saptamani se face a patra vaccinare, efectuata cu un vaccin hexavalent, impotriva urmatoarelor boli: parvoviroza, distemper, hepatita infectioasa, leptospiroza, parainfluenta, rabia.
  • Urmatoarea vaccinare va fi efectuata, dupa aceea, anual cu un vaccin hexavalent impotriva urmatoarelor boli: parvoviroza, distemper, hepatita infectioasa, leptospiroza, parainfluenta, rabia.
In cazul in care cainele este adus la cabinetul veterinar pentru efectuarea vacinarii la o varsta mai mare, schema de vaccinare va fi stablita de catre medicul veterinar.
 
Atentie! Vaccinarea cainelui se va face numai in urma consultatiei acestuia de catre medicul veterinar si stabilirii statusului de clinic sanatos.
 
Atentie! Vaccinarea cainelui se face numai dupa deparazitare interna.
 
VACCINREA SE FACE ANUAL PENTRU A MENTINE IMUNITATEA STABILITA IN PRIMUL AN DE VIATA PRIN SCHEMA DE VACCINARE EFECTUATA.
 
Vaccinarea la pisici

  • la varsta de 8 saptamani se face primul vaccin, efectuat cu un vaccin cu trei valente care asigura imunizarea impotriva: gripei feline (cauzata de diversi agenti patogeni inclusiv virusul herpetic felin si calicivirusul felin), panleucopenia (provocata de virusul panleucopeniei feline FPV), leucemiei feline ( cauzata de virusul leucemiei feline FeLV)
  • la varsta de 11-12 saptamani se face rapel la primul vaccin.
  • vaccinare antirabica se poate face incepand cu varsta de 3 luni a pisicii.

In cazul in care pisica este adusa la cabinetul veterinar pentru efectuarea vacinari la o varsta mai mare, schema de vaccinare va fi stablita de catre medicul veterinar.

Pentru mentinerea imunitatii pisicii la aceste boli infectocontagioase este necesar ca vaccinarea sa fie efectuata anual.

Atentie! Vaccinarea pisicii se va face numai in urma consultatiei acesteia de catre medicul veterinar si stabilirii statusului de clinic sanatos.

Atentie! Vaccinarea pisicii se face numai dupa deparazitare interna.

Este important sa mentionam ca programul de vaccinare pentru fiecare animal de companie trebuie adaptat individual, luand in considerare factori precum varsta, starea de sanatate si mediul in care traieste animalul. Veterinarii joaca un rol crucial in dezvoltarea si gestionarea acestui program personalizat.

In concluzie, vaccinarea animalelor de companie este esentiala pentru mentinerea sanatatii lor si prevenirea raspandirii bolilor. Consultarea regulata a unui veterinar si respectarea programului de vaccinare sunt cheia pentru asigurarea unei vieti sanatoase si fericite pentru animalele de companie.

Comments are closed

Număr Urgențe 24/7