Dermatita atopica este o afectiune cutanata cronica si inflamatorie care afecteaza cainii si este cauzata de reactii alergice la substante din mediu numite alergeni. Aceasta afectiune poate provoca simptome precum mancarime, inflamatie, iritatie si leziuni ale pielii, afectand calitatea vietii animalului. In acest articol, vom explora in detaliu cauzele, simptomele, diagnosticul, tratamentul si prevenirea dermatitei atopice la caini.

Cauze:

Dermatita atopica la caini este cauzata de reactii alergice la alergeni care pot include polen, mucegai, acarieni, squame animale, produse chimice din mediu, parfumuri sau alte substante. Cainii cu predispozitie genetica si sensibilitate la alergeni sunt mai susceptibili sa dezvolte dermatita atopica. Factori precum poluarea aerului si schimbarile climatice pot agrava simptomele la caini.

Simptome:

Simptomele dermatitei atopice la caini pot varia in functie de severitatea afectiunii si de sensibilitatea individuala a animalului, dar pot include:

 • Mancarime persistenta si frecventa, care poate fi mai severa in anumite zone, cum ar fi urechile, picioarele si zona inghinala.
 • Inflamatie si roseata a pielii, care pot fi insotite de descuamare si leziuni cutanate.
 • Lins frecvent sau scarpinare excesiva, care poate duce la leziuni secundare ale pielii si la raspandirea infectiilor bacteriene sau fungice.
 • Infectii ale pielii, cum ar fi piodermitele, care pot agrava simptomele si pot necesita tratament cu antibiotice.
Diagnostic:

Diagnosticul dermatitei atopice la caini implica de obicei o combinatie de istoric medical, examinare fizica si teste suplimentare, cum ar fi:

 • Teste alergice: Testarea pentru identificarea alergenilor specifici care provoaca reactii alergice la caine.
 • Excluderea altor cauze posibile ale simptomelor, cum ar fi infectiile cutanate, parazitii sau alte afectiuni dermatologice.
Tratament:

Tratamentul dermatitei atopice la caini este adesea complex si poate include mai multe abordari, cum ar fi:

 • Evitarea alergenilor cunoscuti: Limitarea expunerii cainelui la alergenii care declanseaza simptomele.
 • Terapia medicamentoasa: Utilizarea de medicamente pentru a controla simptomele, cum ar fi antihistaminicele, corticosteroizii sau ciclosporina.
 • Terapia topica: Utilizarea de sampoane, lotiuni sau creme pentru a calma pielea iritata si pentru a preveni infectiile secundare.
 • Imunoterapia: Administrarea de injectii cu alergeni pentru a desensibiliza sistemul imunitar al cainelui si pentru a reduce reactiile alergice.
Prevenire:

Prevenirea dermatitei atopice la caini poate fi dificila, dar unele strategii preventive pot include:

 • Mentinerea unei igiene adecvate a cainelui si a mediului sau inconjurator.
 • Evitarea expunerii la alergeni cunoscuti, in cazul in care este posibil.
 • Consultarea cu un medic veterinar pentru gestionarea corecta a afectiunii si pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat.

In concluzie, dermatita atopica este o afectiune cutanata comuna la caini, cauzata de reactii alergice la alergeni din mediu. Prin identificarea si gestionarea adecvata a afectiunii, precum si prin tratamentul simptomelor asociate, putem ajuta cainii sa duca o viata sanatoasa si fericita. Este important sa consultam intotdeauna un medic veterinar pentru evaluarea si tratamentul corect al dermatitei atopice la caini.

Comments are closed

Număr Urgențe 24/7